Julen är den tid då man samlas med nära och kära. I vår familj blir det varannat år med de närmsta på mannens sida i Luleå och varannat år med de närmsta på min sida nere i Småland. I år är det en småländsk jul för vår del. 

Firandet av julafton påbörjades hemma hos min syster. Glögg för de som gillar, julmat, julfika och Kalle Anka. Vi blir många runt bordet när alla de närmsta samlas - 19 vuxna och 4 barn. Mycket prat, skratt och lek med de små. 

Efter Kalle Anka fortsatte firandet hemma hos mina föräldrar med mina syskon och deras familjer. Fortfarande många runt bordet - 10 vuxna och 3 barn. Inget är som väntans tider för de små. När kommer Tomten? Lite bekymmer kring hur Tomten ska kunna komma när det inte finns någon snö. Men så plötsligt ser vi ute i mörkret på baksidan någon som kommer vandrandes med ljuslyktan i handen. Barnen hoppar, skuttar och ropar förtjust: "Tomten!". 

Många julklappar delades ut. Även jag fick några klappar, så jag måste ha varit snäll även detta år. En bok, en ljuslåda, ett presentkort på Akademibokhandeln och pengar gömde sig i klapparna. Tillsammans med mannen så fick jag en fin ljuslykta från min systers pojkar och en almanacka från svärmor. 

Efter julklappsutdelningen blev det ännu mer mat följt av lite lek med syskonbarnen. 

På kvällen när alla åkt hem till sitt så blev det en liten stund vid tv:n innan vi gick och la oss. 

Nu är det en ny dag, juldagen. Idag blir det en lugn och stillsam dag med mina föräldrar. Läsa lite i boken, spela lite spel, kanske en promenad (om det inte regnar), titta på tv och bara ta det lugnt.